Budapesta este o destinație perfectă pentru o vacanță de câteva zile sau, de ce nu, chiar mai multe. Dacă ai fost deja, știi despre ce vorbesc, dar dacă vei merge, să știi că Budapesta te poate cuceri dintr-o mulțime de puncte de vedere. Ești pasionat de arhitectură? Preferi să vizitezi muzee? Foodie declarat? Sau poate îți place pur și simplu să hoinărești și să te pierzi pe străduțe fără o țintă anume.
Sună bine?
În următoarele rânduri îți voi povesti cum am petrecut 48 ore în Budapesta, unde am stat, ce am văzut, ce am fotografiat, ce am mâncat bun-bun, cât a costat. Dacă ai fost și ai o idee faină pe care vrei să o adaugi, te rog să o lași sub formă unui comentariu. Cu siguranță mă voi mai întoarce de câteva ori anul acesta.
Cazare în Budapesta?
Să începem cu începutul: unde ne-am cazat. Am ales să stăm într-un apartament de pe AirBNB amplasat în zona centrală într-un imobil vechi, la câteva minute de Podul cu Lanțuri, nou, super frumos renovat și amenajat cu mult bun gust. Prețul apartamentului pentru două nopți a fost de 500Lei cu toate taxele incluse. Mai jos poți vedea câteva fotografii făcute cu telefonul.
Ce este de văzut în Budapesta?
La această întrebare aș putea face un articol separat în schimb mă voi rezuma la ce vizitat prin Budapesta în acest weekend.
1. Basilica St Stefan Budapesta
Una dintre principalele atracții din Budapesta este Basilica St Stefan, unde se organizează regulat diferite concerte. Timpul fiind destul de scurt, am preferat să ne rezumăm doar la Observation Deck și să urcăm cele 302 trepte. Intrarea costă 1000 HUF (adică 15 Lei) per persoană și merită! Budapesta de la înălțime arată spectaculos, poți să te plimbi în voie, să te bucuri de priveliște și să faci fotografii. Sper ca data viitoare când voi ajunge, să reușesc să fotografiez apusul de acolo.
2. Budapest Eye
Budapest Eye îți oferă o priveliște similară cu cea de mai sus. Funcționează de la ora 10 dimineața până la miezul nopții, astfel că te poți bucura de view aproape în orice moment al zilei. Prețul unui bilet este destul de piperat, mai exact 10 Euro / persoană și deobicei este destul de aglomerat.
3. Podul cu lanțuri (Podul Széchenyi)
O altă atracție este primul pod permanent din Budapesta, denumit Podul cu lanțuri. A fost construit în anul 1849 și are o semnificație importantă din punct de vedere cultural, economic și social. Totodată este un loc fotogenic și turistic.
4. Bastionul Pescarilor (Halászbástya)
Locul meu preferat din Budapesta este Bastionul Pescarilor, unde se află și frumoasa Biserică Mátyás. Întreaga zonă este presărată cu restaurante și cafenele unde îți pot trage sufletul și încărca bateriile. Aici te poți bucura atât de răsărit cât și de apus iar de la castelul Buda poți surprinde o panoramă cu Parlamentul maghiar.
Pont: Dacă vrei să faci fotografii având cea mai bună lumină și să eviți aglomerația îți recomand să vii aici dimineața la răsărit.
5. Funicularul (Siklo)
Poți ajunge la Bastionul Pescarilor pe jos sau dacă ești mai leneș comod, poți urca folosind funicularul. Orarul este de la 7.30 până la 22:00 (valabil Februarie 2020) iar prețul unei călătorii este 1400 HUF (20Lei) pe o direcție sau 2000 HUF (30Lei) dus-întors.
Știu că mai sunt o mulțime de alte atracții în Budapesta, dar acesta a fost traseul pe care l-am făcut noi într-o zi de sâmbătă de dimineața până seara.
Unde mănânci ?
De data aceasta în Budapesta am ales să mâncăm nesănătos delicios. Am mâncat unul din cei mai buni Bacon&Cheese Burgeri ever la restaurantul Meatology. Prețul pentru o cină în doi a fost unul corect, 150 Lei.
Pizza napoletană, paste, lasagna sună bine, nu? Atunci îți recomand Belli di Mamma, un restaurant italienesc autentic unde te simți ca-n Italia. Serios!
Am mâncat o pizza Diavola, o lasagna delicioasă, un pahar de vin și o bere iar toate au fost 120 Lei.
Pentru micul dejun am ales să mergem la Cirkusz cafe unde bucătarii și-au făcut numărul de magie și ne-au fermecat papilele gustative. Meniul este atât de variat încât cu greu te vei decide. Noi am ales un mic dejun unguresc și o porție de ouă benedict, două cappuccino, iar în total am plătit 90 Lei.
Dacă dorești să bei o cafea într-una dintre cele mai frumoase și elegante cafenele din lume, atunci trebuie să faci o rezervare la New York Cafe. Am simțit că am băut cafeaua într-un muzeu. Un muzeu foarte frumos. Un muzeu foarte frumos și foarte aglomerat. Și scump. Două cappuccino 100 Lei.
Cât costă un weekend în Budapesta?
- 2 nopți AirBNB : 500 Lei (sunt o mulțime de apartamente mai ieftine sau mai scumpe)
- Mâncare : 460 Lei
- Bilete Basilica : 30 Lei
- Diverse : 100 Lei
Total buget două persoane: 1090 Lei adică aproximativ 230 Eur
Bugetul nu include transport și poate fi adaptat în funcție de tipul de cazare ales, de numărul de mese sau tipul de restaurante, numărul de intrări plătite, etc.
Mai jos poți vedea și vlog-ul din Budapesta. Dacă îți place, nu uita te rog să te abonezi!