Thu. May 16th, 2024

La ce te gândești când auzi de Cuba? Cel mai proabil la mașinile de epocă, salsa, cocktail-uri cu rom, trabucuri, plajă și de ce nu… comunism. Dacă simți că te atrag toate aceste elemente , înseamnă că aventura te cheamă și trebuie să adaugi Cuba pe lista destinațiilor viitoare.

Am petrecut 14 zile în Cuba, alocând mai mult decât suficient timp pentru a savura pe-ndelete latura vestică a insulei. Am decis să nu mergem în Varadero deoarece noi ne doream să luăm pulsul acestei tări, nu să lenevim într-un resort.

Traseul nostru în Cuba pentru 15 zile:

  • Havana : 3 nopți
  • Vinales : 4 nopți
  • Trinidad : 3 nopți
  • Playa Giron : 2 nopți
  • Havana : 3 nopți

Traseul poate fi ajustat pentru gustul fiecărui călător. Noi am preferat să avem cât mai mult timp pentru fiecare locație pentru a nu ne părea rău mai târziu.

În Havana ne-am pierdut pe străduțe, am fotografiat clădirile ponosite construite în stil colonial, am admirat coloratele mașinile de epocă mergând pe jos aproximativ 20km pe zi!

Într-o dimineață după ce am înlocuit cafeaua cu Mojito și ceaiul cu Daiquiri, ne-am plimbat cu un Pontiac din 1956, am vizitat celebra Plaza de la Revolucion și ne-am bucurat de muzică cubaneză cântată live pe stradă.

Pont: Dacă la magazin vei cere o sticlă de apă plată la 1.5L în limba engleză vei plăti 1.5-2 CUC, dacă vei cere în spaniolă “aqua a setenta centavos”, vei plăti 0.7CUC. 🙂

Citește și articolul: Havana – Despre atmosferă și haos

După două zile pline de Havana, ne-am rezervat două locuri într-un Taxi Colectivo către Vinales.

În Vinales am cutrierat de dimineață până seara prin plantații de tutun atât pe jos cât și călare. Dacă ar trebui să descriu în câteva cuvinte experiența, cu siguranță s-ar numi ”Cuban Cigars – How are made”.

Pont: În Vinales ai ocazia să bei un rom foarte delicios, făcut de localnici denumit Guayabita del Pinar.

Pont: Poți opta pentru o excursie călare alături de un ghid localnic. Fie că rezervi la cazare sau direct de la ghid, prețul per oră este între 3 și 5 CUC / persoanăPentru noi 4 ore au fost suficiente.

Într-o zi am luat pauză de la plantațiile de tutun și am ales să facem o excursie într-un Ford din anii 50-60 la plaja Cayo Jutias situată la 50km nord de Vinales. Ne-am bronzat, am înotat, am băut rom cu cocos direct din nucă, dar nu am văzut steluțe de mare așa cum este cunoscută plaja.

Pont: Alege o cazare situată mai la periferia satului, distanțele sunt relativ mici în zonă, iar astfel te vei bucura de peisajul genial și vegetația luxuriantă.

Timp de patru zile ne-am făcut plinul de plantații de tutun, fotografiând oameni muncind câmpul, trasee și cam tot ce ne oferea zona. Ne-am luat bagajele și am plecat spre următoarea destinație: Trinidad.

Pont: Cel mai frumos view point din Vinales îl vei găsi la răsărit sau apus la Hotelul Los Jazmines care se află situat la vreo 4 km de centrul satului.

Comparativ cu Havana, în Trinidad atmosfera se schimbă complet fiind un orășel mai micuț și mult mai relaxat. Căsuțele colorate, ulițele pietruite și mașinile vechi mergând agale contribuie la crearea atmosferii.

Pont: Cea mai bună mâncare din Trinidad am găsit-o în restaurnatul La Botija. Seara îl vei recunoaște imediat după coada de turiști ce se formează la intrare.

Pentru a rupe monotonia, am ales într-una din zile să mergem la Playa Ancon. Toată experiența a fost mult mai deosebită deoarece am ales să ne deplasăm cu o Skoda roșie decapotabilă din anii 1960.

Următoarele două zile le-am petrecut în satul Playa Giron, situat în Golful Porcilor. Locația nu este deosebită din punct de vedere arhitectural, dar pentru pasionații de snorkeling este absolut superbă.

Pont: Una dintre cele mai potrivite locații pentru snorkeling din Cuba este Playa Giron și Playa Larga.

Pentru ultimele 2 zile pline ne-am întors în haosul din Havana. Orașul are un farmec aparte și nu m-am putut sătura de explorat și fotografiat.

Pont: O locație perfectă pentru a admira și a fotografia este Bulevardul Malecon la apus.

Pont: În Cuba se află în circulație 2 monede. Peso National (CUP), moneda pentru localnici și Convertible Peso (CUC) moneda pentru turiști. Schimbul valutar se face la case de schimb valutar denumite CADECA. Recomand să cumperi CUC doar cu EURO deoarece la USD vei pierde din start 10% din cauza relaților cubaneze-americane.

Cursul valutar este de 1€ = 1.1 CUC, iar 1 CUC = 25 CUP. Ai grijă la restul primit, deoarece s-ar putea ca uneori să te trezești cu CUP în loc de CUC. Bancnotele se diferențează destul de ușor, pe bancnotele localnicilor (CUP) sunt imprimante portrete ale unor personalități, iar pe bancnotele pentru turiști sunt diverse monumente și clădiri.

Pont: Cel mai bun curs valutar îl vei obține dacă schimbi dolari canadieni în CUC!

Pont: În Cuba internetul este destul de restricționat. Singura opțiune pentru a-ți verifica mailul și Facebook-ul, este să cumperi cartele voucher ETECSA unde vei avea un cod, iar în zonele turistice sau centrale vei găsi Hotspot WiFi unde te vei putea conecta. O oră de internet costă 1CUC/1€. Nefiind conectat în permanență la internet, te vei conecta mai bine cu orașul. 🙂

Aici experimentam bucătăria cubaneză pentru localnici. 
Mai bine zis, bucătaria cubaneză făcea experiențe pe noi.
O pizza costa 0.3euro. 🙂

Buget per cuplu:

  1. Biletele de zbor pe ruta Budapesta – Havana, operat de Lufthansa cu bagaje de cală incluse : 1120 €
  2. Cazări tip casa particulares : 750 € (15 nopți, camere duble, baie în cameră, foarte curate, apă caldă, locații foarte bune, toate rezervate prin AirBNB. Dacă nu ai cont pe AirBNB, poți să-ți faci folosind acest link și vei primi un discount la prima cazare de până la 46€)
  3. Mâncare: 600 €
    • mâncare gătită de localnici: 5€ micul dejun, 10€ prânz sau 10€ cină /persoană
    • o masă la restaurant foarte bine cotat pe TripAdvisor în Havana: 15-20€/persoană
    • o pizza mediocră în Vinales: 4 €
    • o pizza sub mediocră în Havana la un restaurant pentru localnici: 0.3 €
    • un mojito 3-5€
    • o cafea 1-3€
  4. Transport în Cuba: 271€
    • Taxi aeroport – Havana : 25 €
    • Taxi colectivo Havana – Vinales: 20€ / persoană (8 persoane + șofer într-un Chevrolet vechi din anii 1960)
    • Taxi colectivo Vinales – Cayo Jutias și retur 20€
    • Bus Cubanacan Vinales – Trinidad : 40€ / persoană
    • Șofer privat Skoda decapotabilă Trinidad – Playa Ancon și retur: 16€ / cuplu
    • Bus Viazul Trinidad – Playa Giron : 10€ / persoană
    • Bus Viazul Playa Giron – Havana : 15€ / persoană
    • O oră cu mașină de epocă : 35 /cuplu (depinde de cât de bine negociezi, poate reușești 2 ore cu 50-60)
    • Taxi Havana – aeroport : 20 € (am negociat mai bine)
  5. Internet: 14€
    • Un voucher de o oră de internet : 1€

Buget total pentru 2 persoane în Cuba timp de 15 zile : 2790 € 

Atât ne-a costat pe noi aventura cubaneză.

Cum ți se pare? Mult sau puțin? Te invit să-mi spui părerea ta într-un comentariu. 🙂

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *