Mon. Apr 29th, 2024

Satul Rimetea (sau Torockó) este un sat din Ardeal, situat în județul Alba chiar la graniță cu județul Cluj. Peisajul și atmosfera te vor transpune în altă lume, dar defapt ești la doar 60 km de Cluj, 270 km de Timișoara, 109 km de Sibiu sau 400 km de București.

Odată sosiți în Rimetea, peisajul m-a făcut să-mi amintesc de excursia și peisajele din Dolomiți, fiind destul de asemănător. 

Rimetea este singurul sat din România distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material datorită restaurării a 138 de case tradiționale secuiești.

Cazare in Rimetea

Noi ne-am cazat la Pensiunea Kiraly Vendeghaz după ce am citisem de ea de pe blogul   Călători în Bascheți. Melinda și Zoltan Kiraly, gazdele noastre, ne-au satisfăcut toate poftele, în special cele culinare. Ne-au pregătit și servit bucate delicioase atât dimineața la micul dejun cât și pentru cină… și pălincă de îți încălzește sufletul. Era să uit de pălincă! 🙂

Costul cazării este unul corect, pentru 2 nopți de cazare pentru 2 persoane cu mic dejun și cină am plătit 600 lei. Pensiunea este foarte drăguță, curată, amenajată cu bun gust și mobilă pictată de mână, iar priveliștea este un fel de cireașa de pe tort. Dacă dorești, poți admiri peisajul și să te relaxezi direct din ciubăr, iar costul este 300 lei pentru 4 ore.

Atracții turistice în Rimetea – Coltesti

Cele mai cunoscute drumeții organizate în zonă sunt:

  • Un traseu de 2 ore până la Piatra Secuiului
  • O plimbare destul de ușoară de 30 minute până la Cetatea Trascăului. Plimbarea durează cam o oră dus întors dacă mergi cu mașina până în Colțești și mai apoi urci panta pe jos. Dacă pornești din Rimetea, vei petrece vreo 3-4 ore cu siguranță. Fiind mai leneși din fire, am ales varainta ușoară, iar după 30 secunde am început să gâfâim. 🙂

Peisajul de la Cetatea Trascăului la apus este unul superb și vei simți cum efortul îți este răsplătit.

La Piatra Secuiului nu am urcat deoarece am preferat să ne plimbăm prin sat, să admirăm căsuțele secuiești tradiționale și să facem multe fotografii.

Pentru prima dată am creat un travel video / vlog. Știu că sunt multe lucruri de îmbunătățit, dar tocmai asta este provocarea. Mai jos poți urmări ce a ieșit. Dacă îți place, te rog apasă butonul de subscribe. 🙂

La nici o oră cu mașina este Salina de la Turda, pe care noi am vizitat-o la plecare. Biletul de intrare pentru un adult costă 40 lei. Salina este un loc deosebit, unic, unde poți vizita, te poți juca ping pong și alte activități într-un mediu sănătos. Singurul lucru de care am fost dezamăgiți sunt scrijeliturile lăsate de anumite persoane care nu știu să se bucure fără să strice și nu au auzit de vorba aia cu ”numele pe toate gardurile”.

24-26 ianuarie 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *