Wed. May 15th, 2024

Când vine vorba despre Vietnam, se face o conexiune automată cu faimosul golf presărat cu peste 2000 de stânci în formă de mici insule care ies pur și simplu din mare. Golful Halong, sau varianta internațională Halong Bay, se află în partea de nord a țării la o călătorie de câteva ore cu autobuzul de capitala Hanoi.

Aveam de gând să ajung în Hanoi. Aflându-mă în Hoi An, în partea centrală a Vietnamului, am decis să îi ofer o șansă acestei atracție turistice de tip clișeu, abătându-mă de la drum pentru o zi.

Am cumpărat un bilet low cost de la o companie locală , Viet Jet Air, și am zburat din Hoi An în Hai Phong. În Vietnam, prețurile pentru avioane variază în jurul a 60 $, cu un bagaj la cală inclus. Trebuie să recunosc că nu m-am documentat cum voi ajunge din aeroportul din Hai Phong până în Halong City. Când m-am uitat pe hartă, distanța părea destul de mică și eram ferm convins că voi găsi un microbuz sau chiar un autobuz.

Surpriză! Am aterizat pe la ora prânzului și am fost lovit de o atmosferă dezolantă și anostă.  Aeroportul era atât de șters și de lipsit de viață, încât până și punctul de informații era închis. Cafenele sau magazine? Nici vorbă. Parcă aterizasem într-o haltă de tren.

Doi – trei taximetriști stăteau plictisiți afară așteptând câte un client rătăcit ca mine. După o jumătate de oră de tocmeală și încă vreo două ore în taxi, am ajuns în Halong City.

Orășelul în sine nu are nimic cu ce să te atragă în afară de agenții de turism care vând tururi identice prin faimosul golf. Am avut de ales între variante de 4, 6 sau 8 ore, cu prânz sau fără, ba chiar puteam să optez să dorm o noapte pe barcă. Evident că și prețurile începeau de la 20$ pentru câteva ore și ajungeau până la câteva sute pentru cei ce vor să experimenteze o noapte pe vas. Nimic nu a reușit să mă convingă să rămân mai mult de o zi în Halong City, așadar am ales cel mai scurt tur posibil  – cel de patru ore.

Dimineața devreme, imediat după răsăritul soarelui, stăteam în port pregătit să ridicăm ancora. Clima este destul de capricioasă în partea de nord a Vietnamului. În puținul timp petrecut în Halong, am avut parte atât de ploaie și ceață densă, cât și de soare și cer senin. Am profitat că noul meu aparat Canon 5D MarkIV este weather sealed și m-am putut bucura de fiecare situație fotografică avută la dispoziție.

A fost perfect!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *