Thu. May 16th, 2024

În primele cinci minute petrecute pe străzile din Saigon am văzut mai multe motorete decât mi-a fost dat să văd în ultimii cinci ani. Dacă ochii se bucurau de multitudinea de lucruri noi, culori, cadre peste cadre, urechile cedau treptat claxoanelor care se auzeau la intervale de câteva secunde.

În Saigon trăiesc aproximativ 9 milioane de oameni, fiind cel mai mare oraș din Vietnam. Mă așteptam ca și motoretele să fie în număr mare însă trebuie să recunosc că am rămas puțin uimit când am aflat că în anul 2016 erau înmatriculate mai bine de 7,5 milioane. Astfel se explică de ce mai la tot pasul sunt mici ateliere de reparat motorete direct pe trotuar.

Mai exact, în Vietnam totul se întâmplă pe stradă, la vedere. Fie că este vorba de reparat scootere, de confecționat scări din bambus, retapițat mașini sau chiar gătit pe stradă, absolut totul se petrece sub ochii trecătorilor.

Într-o dimineață am decis să ies din zona centrală a Saigonului și m-am îndreptat spre piața din port. M-am plimbat printre tarabe și am încercat să mă înțeleg cu oamenii prin semne și prin zâmbete deoarece acolo nimeni nu vorbește altceva în afară de vietnameză. Toți erau fericiți când îi fotografiam și le arătam cadrele pe ecranul aparatului. Am plecat după aproximativ o oră, încărcat cu energie pozitivă pentru întreaga zi.

Saigonul este un oraș agitat, plin de zgomote, culori și multe scene bune de fotografiat la tot pasul. Deoarece prognoza meteo era favorabilă, înainte de a pleca din oraș, am decis să urc la etajul 49 al turnului Bitexco pentru a admira silueta orașului conturată de lumina apusului.

Un haos frumos – așa aș descrie pe scurt Saigonul.

Martie 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *